besiktning

Allt började med en ide

När vi är ute och rör på oss, när vi äter, när vi leker med våra barn, osv., så får vi ofta nya idéer. Man kanske får en affärsidé om ett nytt verktyg som skulle kunna underlätta vardagen. Eller så kommer du på ett klockrent namn på vad ett företag skulle kunna heta. Vad man sedan väljer att göra med idéen är en annan femma. Men om du får en superbra idé vill du kanske spinna vidare och utveckla den. Du kanske till och med tycker att den är så pass bra att du knappt berättar om den här idéen för någon. Varför? För det är din idé(!), och du vill inte att någon ska sno den från dig eller kopiera din idé.

Vi har märkt en ganska rolig paradox: I början vill man inte berätta om sin idé för någon, inte ens till sin partner. Men när man sedan kommit igång med sin idé och förvandlat den till en näringsverksamhet som är i full rullning, så vill man inte skydda den längre – i alla fall digitalt. Problemet? Att det i dag är otroligt lätt att skada någons namn/varumärke digitalt. Eller att någon åker snålskjuts på ditt namn/varumärke. Det tror vi knappast att någon vill.

Om du nu skulle få en briljant affärsidé så gör följande: 1. Kontrollera att det inte är upptaget. 2. Kontrollera så att du inte gör intrång på någon annans varumärke. 3. Registrera nödvändiga* domäner ASAP.
* Nödvändiga domäner – prata med en domänbyrå för råd och vägledning inom specifikt område.

Anledningen till att vi rekommenderar att registrera de nödvändiga domänerna så fort som möjligt är för att det alltid finns en risk att de blir tagna av någon annan. Även om du tänker att det lär ju aldrig hända så jo, det har hänt. Det är otroligt surt. Ta inte onödiga risker. Det rör sig inte om många hundralappar.

Glöm inte heller att skydda ditt namn på internet. Precis som du ville skydda din idé i början så bör du sedan skydda den när du publicerat den och gjort den offentlig. Även om man skyddar sitt namn via ett juridiskt ombud är det klokt att skydda det under flera TLDs(top level domains). Bara för att man har skyddat det juridiskt betyder det inte att man automatiskt har rätt till alla domäner som går under namnet man har skyddat. Det blir billigare i längden att jobba proaktivt än att ta tjuren vid hornen i ett senare skede.