NMU

HOSTING

Vi tycker att det är riktigt roligt med servrar.
För oss är det en livsstil.
För dig är det service.

Lite kort om våra servrar och nät

Hosting. Alla primära servrar vi har står i våra egna lokaler under vår kontroll, alltså inga virtuella servrar eller inhyrda servrar i någon annans serverhall. Detta gör att vi får maximal kontroll och snabbast möjlighet till service vid eventuella tillbud.
Vi använder alltid normala installationer av Debian GNU/Linux ”stable” med så lite egna påhitt som möjligt. Vi har fått göra lite specialkonstruktioner för att få redundans i servrarna, men annars försöker vi hålla det så okomplicerat som möjligt. Detta gör att det är mycket enklare att vara flexibel när våra kunder vill ha något extra – ju färre konstigheter man lägger in, desto mindre risk är det att det som en kund vill ha krockar med eller är inkompatibelt med något befintligt specialsystem.
Vår internetkoppling sker via två separata internetleverantörer som vi kan automatiskt byta mellan via BGP (Border Gateway Protocol) om den ena skulle gå ner.

Om våra webhotell

Vi använder Debian GNU/Linux, Apache HTTP Server, MySQL/MariaDB och PHP enligt industristandard. Kontona har full tillgång till att använda så kallade .htaccess-filer och även samtliga inbyggda Apache-moduler på begäran. Alla loggfiler (både normala accesser samt felmeddelanden) sparas direkt som filer och kan läsas rakt av för felsökning eller egen statistikkörning med valfritt program.

Vi tillåter filaccess via både FTP och SFTP, och shellaccess via SSH för de som ber om det. Vi rekommenderar för säkerhets skull inte FTP, utan istället programmet WinSCP eller Cyberduck för filaccess. Vi har två system för access till databasen, Adminer och phpMyAdmin; vilket man föredrar får man välja själv. Fördelen med phpMyAdmin är att det är ett mera välkänt program som de flesta antagligen är vana vid, och Adminer har en del finesser som phpMyAdmin saknar, som t.ex. fulltextsökning i en hel databas.

Backup sker kvällstid varje dag, och sparas dagsvis, veckovis, månadsvis och årsvis, beroende på ålder.

Vår webbhotelltjänst innefattas, precis som vår DNS-tjänst, av vår förstklassiga support.

Våra webbservrar har, precis som vår server för omdirigeringar, två internetleverantörer från två olika håll, i var sin kabel; om den ena av våra två internetleverantörer har problem, eller om en kabel skulle grävas av, så växlar vi till den andra leverantören, och allting fortsätter fungera som vanligt.

Om man har en webbplats från oss så ingår tio (10) e-postkonton kostnadsfritt.

Vårt webbhotell har ingen hård platskvota man måste hålla sig under, och inga extra kostnader eller avgifter för specifika finesser.

Våra webbhotell är 100% inom Sveriges gränser, och GDPR är därmed i full kraft. All data, inklusive loggfiler, stannar också inom företaget och skickas eller säljs inte vidare till tredje part. Vi använder inga underleverantörer; allt sköts 100% av NMU. Detta medför trygghet och stor flexibilitet vid eventuella specialbehov, som t.ex. alternativa serverspråk, etc.

Vi erbjuder gratis HTTPS-certifikat från Let’s Encrypt med automatisk förnyelse utan manuellt handhavande. Hos oss finns det ingen risk att ett certifikat glöms att förnyas.

Om ni vill att vi gör er webbsida åt er och står för design, underhåll, övervakning, uppgradering, uppdatering och så vidare så bistår vi med våra egna webbutvecklare och interna system för automatisk övervakning av nödvändiga uppdateringar.

E-POST

E-postkontona är vanliga e-postkonton av IMAP-typ (vi erbjuder även POP om någon skulle behöva det). Vi erbjuder personlig hjälp (även fjärrhjälp) med installation, och har detaljerade instruktioner på vår hemsida. Vi har även ett system för autosvar, vilket vanligtvis används i semestertider, med inställningsbara start- och slutdatum.

Vi har inbyggt spamfilter för alla konton; all misstänkt skräppost läggs i mappen ”Junk”. Om ett brev hamnat fel, så flytta det rätt! Ju mer man flyttar breven rätt (d.v.s. in till eller ut från Junk-mappen), desto mer så lär sig systemet om e-posten på just det kontot, och skräpfiltreringen blir med tiden allt mer pricksäkrare. (Notera att vissa e-postprogram översätter mappnamnen; mappen ”Junk” kan synas under namnet ”Skräppost”, etc.)

E-posten krypteras på väg till vår server för utgående e-post, och krypteras så långt det är möjligt hela vägen till mottagaren. Vi har gjort allt vi kan för att även inkommande e-post ska krypteras av avsändaren, då vår e-postservern stöder DANE. Vår e-postserver, likt alla våra servrar, har även fullständig diskkryptering.

Inga hårda begränsningar finns på e-postkontona, vilket gör att inga brev kan tappas på grund av full kvota, och man undviker risken för extra avgifter på grund av för många brev.

Förutom IMAP & POP så har vi också en webbmail, för de som föredrar en sådan.

Det borde egentligen inte behöva sägas, men givetvis så läser vi inte innehållet i er e-post (varken manuellt eller automatiskt) och skickar självfallet inte någonting om dessa utom företaget till tredje part, eller utomlands.

Co-location

Vår serverhall har viss extra plats för de som vill ha co-location med den där lilla extra servicen och tillgången. Vi kan erbjuda extra skräddarsydda lösningar på er egen dedikerad hårdvara. Om ni vill så kan vi hjälpa er att köpa in och/eller välja rätt hårdvara efter era behov. Vår serverhall finns på plats i Malmö, Sverige.

Nätverksuppkopplingen sker via vår eget servernät, med två olika internetleverantörer som växlas mellan via BGP för redundans. Vi erbjuder också plats i vår egen backup-lösning för backup av er server, samt redundant strömförsörjning via UPS. Vi hjälper dig sätta upp en säker servrer hosting.

Debian
Mysql
PHP
Powerdby

KONTAKTPERSONER FÖR HOSTINGTJÄNSTER

Teddy

TEDDY HOGEBORN
Systemadministratör

support@nmugroup.com
040 – 30 47 70

Björn

BJÖRN PÅHLSSON
Systemadministratör

support@nmugroup.com
040 – 30 47 70