NMU

Domain

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Domain name

Domain eller domän som det heter på svenska, är som en blandning av en identitet och en adress på Internet. Domänen eller domännamnet (domain name) kan jämföras med en adresskylt på din ytterdörr och gör att dina besökare lättare kan hitta fram till just din webbplats.

Domännamnet används för att översätta krångliga ip-adresser, som endast består av en rad siffror och punkter, till bokstäver och ord istället.

Man skulle kunna säga att domännamnet är till för oss människor för att göra det lättare för oss att komma ihåg adressen till olika webbplatser på Internet.

Vad är en domain?

När du registrerar en domän/ ett domännamn så blir det din egen adress på Internet.

Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma fram till den webbplats som du önskar besöka, till exempel forsakringskassan.se, google.se eller nmugroup.com

Bakom varje domännamn så döljer sig en sifferkombination, en så kallad IP-adress, som används av datorer när de kommunicerar med varandra.

För att göra det lättare för oss människor så använder vi oss till vardags istället av domännamnet, vilket gör det lättare att komma ihåg olika adresser.

Med hjälp av DNS (domain name server) så översätts domännamnen sedan automatiskt till IP-nummer som är förståeliga för datorerna, utan att vi som användare behöver tänka på det.

En huvudfunktion i DNS är alltså att översätta kommunikationen mellan de sifferbaserade IP-adresserna och de textbaserade domännamnen, vilket gör att navigeringen på nätet blir betydligt enklare för oss människor.

TLDs (Toppdomäner)

När du ska registrera en ny domän så behöver du vanligtvis göra två huvudsakliga val.  Du ska dels välja vad din domän ska heta (tex. ditt namn, ditt företags namn, ditt varumärke etc) och dels under vilken toppdomän (TLD) du vill att din domän ska ligga.

På Internet så används två typer av toppdomäner.

De nationella toppdomänerna som är kopplade till länder eller andra geografiska områden, så som:

 • .se
 • .fi
 • .no
 • .dk
 • .eu

Och den typ av toppdomäner som kallas generiska toppdomäner,  som till exempel:

 • .com
 • .org
 • .net

Sub domains/underdomäner

Det finns också något som kallas subdomain eller underdomän som fungerar som ett tillägg till din domän och dess tillhörande toppdomän. Servrar tilldelas till exempel underdomännamn utifrån sin funktion, till exempel:

 • www för webbservrar
 • mail för e-postservrar
 • ftp för filservrar

Underdomäner används även för att dela upp ett domännamn i olika delar och till exempel hänvisa till olika verksamheter på din webbplats, så som blogg eller store.

Du kan ha hur många subdomäner du vill och det är inget du behöver betala något extra för. Det du registrerar, och betalar för, är själva domännamnet.

Att köpa/registrera domän

Det finns idag över 146 miljoner registrerade domäner världen över, men trots detta finns det fortfarande ett enormt antal domännamn kvar att välja på.

När du ska registrera/köpa en domän så gäller det därför att hitta ett unikt namn för just din domän, någonting som ingen annan redan har hunnit lägga beslag på.

Det kan dessutom vara smart att undersöka den domän som du vill köpa angående flera olika, lämpliga toppdomäner så att du kan vara säker på att ingen annan kan inkräkta på ditt företags eller ditt varumärkes närvaro online.

NMU Group förvaltar ditt domännamn

NMU Group är en proaktiv domänbyrå som har varit helhetsleverantör av domännamn sedan 1999.När det gäller förvaltningen av era domännamn så garanterar vi två saker:
– Att de förnyas och är i drift.
Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Vi berättar mer om hur vi kan hjälpa dig eller dina kunder med domäner / domain.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL DOROS

Client Manager

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34