NMU

Domän

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Domän definition

Domän, eller domännamn, används för att översätta krångliga IP-adresser till mer lätthanterliga namn. Det är också betydligt lättare att minnas ett domännamn än en IP-adress.

Man skulle kunna säga att den domän som du väljer, blir adresskylten på din eller ditt företags dörr. Den gör det helt enkelt lättare för dina besökare att hitta dig och/eller dina produkter eller tjänster.

Enkelt beskrivet så är domänerna och domännamnen till för att vi människor skall kunna komma ihåg adressen till olika webbplatser.

Vad är en domän/ett domännamn?

Ett domännamn är ett mellanting mellan en identitet och en adress på nätet.

Domännamnet är det som du skriver in i din webbläsare för att komma till just den webbplats som du vill besöka, till exempel svt.se, dn.se, forsakringskassan.se eller nmugroup.com.

När du registrerar en domän/ett domännamn så blir det din egen adress på Internet.

IP-adress, domän och DNS – Hur fungerar det?

Bakom varje domännamn så döljer sig en sifferkombination, en så kallad IP-adress, som används av datorer när de kommunicerar med varandra. En IP-adress utgörs av en rad siffror separerade med punkter.

För att det skall vara lättare för oss människor att komma ihåg adresserna till webbsajter som vi vill besöka så använder vi oss istället av översättningen: Domännamnet.

Med hjälp av DNS (domain name server) så översätts domännamnen som vi skriver in sedan automatiskt till IP-nummer, som datorerna kan förstå, utan att vi som användare vare sig märker av det eller behöver tänka på det.

En huvudfunktion i DNS är alltså att översätta kommunikationen mellan de sifferbaserade IP-adresserna och de textbaserade domännamnen, vilket gör navigeringen på nätet betydligt enklare för oss människor.

Domän: Toppdomäner (TLD)

När du registrerar en domän så gör du vanligtvis två val. Dels så väljer du vad din domän ska heta (tex. ditt namn, ditt företags namn, namnet på den organisation eller myndighet som du representerar, etc) och dels under vilken toppdomän (TLD) som du vill lägga domänen.

På Internet så används två typer av toppdomäner, dels de landsspecifika toppdomänerna som .se, .fi eller .dk och dels en typ av toppdomäner som kallas för generiska toppdomäner, t.ex:

  • .com
  • .org
  • .net
  • .eu

Domän: Subdomäner/underdomäner

Det finns också någonting som kallas subdomän, eller underdomän, som fungerar som ett tillägg till domänen med den tillhörande toppdomänen. Servrar tilldelas till exempel subdomännamn utifrån sin respektive funktion, till exempel:

  • www för webbservrar
  • ftp för filservrar
  • mail för e-postservrar

Subdomäner används också ofta för att dela upp ett domännamn i olika delar och till exempel hänvisa till olika verksamheter på, eller delar av, webbplatsen så som t.ex. blogg eller store.

Du kan ha hur många subdomäner du vill, det är ingenting som du behöver betala något extra för. Det du registrerar, och betalar för, är själva domännamnet.

Att registrera/köpa domän

Det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över, men trots detta så finns det fortfarande ett enormt antal kvar att välja bland.

När du väl har bestämt dig för att köpa/registrera en domän så gäller det därmed att hitta ett unikt namn för just din domän, någonting som ingen annan redan har tagit.

Det kan också vara en god idé att undersöka den domän som du överväger att köpa beträffande flera olika, lämpliga och aktuella toppdomäner så att du kan vara säker på att ingen annan kan inkräkta på ditt varumärkes eller företags närvaro online.

NMU Group levererar och förvaltar ditt domännamn

NMU Group är en proaktiv domänbyrå som har varit helhetsleverantör av domännamn sedan 1999.När det gäller förvaltningen av era domännamn så garanterar vi två saker:
– Att de förnyas och är i drift.

Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Vi berättar mer om hur vi kan hjälpa er eller era kunder med domän.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL DOROS

Client Manager

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34