NMU

Domäner

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Samla dina domännamn

Domäner eller domännamn används för att översätta krångliga IP-adresser till mer lätthanterliga namn. Man skulle kunna säga att den domän du väljer blir adresskylten på din dörr som gör att dina besökare lättare kan hitta fram till dig.

Enkelt beskrivet så är domännamn till för oss människor för att vi ska kunna komma ihåg adressen till olika webbplatser.

Vad är en domän/ ett domännamn?

När du registrerar en domän/ ett domännamn så blir det din egen adress på Internet.

Ett domännamn är en blandning av en identitet och en adress på nätet. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till den webbplats du vill besöka, till exempel svt.se, forsakringskassan.se eller nmugroup.com

Bakom varje domännamn döljer sig en sifferkombination, en så kallad IP-adress, som används av datorer när de kommunicerar med varandra.

IP-adressen utgörs av en rad siffror separerade med punkter, men för att det ska vara lättare för oss människor att komma ihåg adressen så använder vi oss till vardags istället av översättningen: Domännamnet.

Med hjälp av DNS (domain name server) så översätts domännamnen sedan automatiskt till IP-nummer som är förståeliga för datorerna, utan att vi som användare vare sig märker av det eller behöver tänka på det.

En huvudfunktion i DNS är alltså att översätta kommunikationen mellan de sifferbaserade IP-adresserna och de textbaserade domännamnen, vilket gör navigeringen på nätet betydligt enklare för oss människor.

Toppdomäner (TLD)

När du registrerar en domän så gör du vanligtvis två huvudsakliga val.  Du väljer dels vad din domän ska heta (tex. ditt namn, ditt företags namn etc) och dels under vilken toppdomän (TLD) du vill lägga domänen.

På Internet så används två typer av toppdomäner, dels de landsspecifika toppdomänerna som .se, .fi eller .dk och dels den typ av toppdomäner som kallas generiska toppdomäner, till exempel:

  • .com
  • .org
  • .net
  • .biz

Subdomäner/underdomäner

Det finns också något som kallas subdomän, eller underdomän, som fungerar som ett tillägg till domänen med den tillhörande toppdomänen. Servrar tilldelas till exempel subdomännamn utifrån sin respektive funktion, till exempel:

  • www för webbservrar
  • ftp för filservrar
  • mail för e-postservrar

Subdomäner används också ofta för att dela upp ett domännamn i olika delar och till exempel hänvisa till olika verksamheter på webbplatsen så som blogg eller store.

Du kan ha hur många subdomäner du vill och det är inget du behöver betala något extra för. Det du registrerar, och betalar för, är själva domännamnet.

Att registrera/ köpa domän

Det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över, men trots detta finns det ett enormt antal kvar att välja på.

När du ska köpa/registrera en domän så gäller det därmed att hitta ett unikt namn för just din domän, någonting som ingen annan redan har tagit.

Det kan också vara en god idé att undersöka den domän som du överväger att köpa beträffande flera olika, lämpliga och aktuella toppdomäner så att du kan vara säker på att ingen annan kan inkräkta på ditt varumärkes eller företags närvaro online.

Att registrera / köpa domän

NMU Group är en proaktiv domänbyrå som har varit helhetsleverantör av domännamn sedan 1999.När det gäller förvaltningen av era domännamn så garanterar vi två saker:
– Att de förnyas och är i drift.
Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Vi berättar mer om hur vi kan hjälpa er eller era kunder med domäner.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL ANDERSSON

Domänrådgivare

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34