NMU

Flytta domän

Flytta domän behöver inte vara krångligt. Behöver du hjälp?

Vad menas egentligen med att flytta domän?

När man talar om att flytta domän, eller en flytt av domän, så talar man i regel om en av tre olika saker:

 • En transfer
 • Ett ägarbyte
 • Ett namnserverbyte

Transfer

När du gör en transfer så flyttas domänen ifråga från en registrar till en annan. För de allra flesta toppdomänerna (såsom till exempel .se och .com) så genomförs en transfer genom att du först begär ut en Auth-kod från den nuvarande registraren.

Auth-koden kallas ibland för transfer-nyckel, EPP-kod eller Auth-nyckel. När du har fått din Auth-kod så skall du skicka den till den registrar som du vill flytta till, som med hjälp av koden kan flytta över domänen. Kom ihåg att Auth-koden är en värdehandling. Om den kommer i orätta händer så kan någon ta över domänen. Auth-koden bör därför hanteras med den största försiktighet.

Ägarbyte

När du gör ett ägarbyte för en domän så byter du ut ägaruppgifterna för domänen ifråga. Detta innebär alltså inte att du gör en transfer, utan bara att du ändrar kontaktuppgifterna för domänen. Hur ett ägarbyte genomförs rent praktiskt varierar för olika toppdomäner. För t.ex. en .se toppdomän så krävs bl.a ett undertecknat intyg om ägarbytet. Om du säljer en domän så genomförs normalt såväl ett ägarbyte som en flytt av domänen från säljarens konto till köparens hos den registrar eller återförsäljare som har kontroll över domänen.

Namnserverbyte

När du byter namnservrar för en domän så ändrar du vilka servrar som sköter administrationen av domänpekarna.

Skillnaderna mellan transfer, ägarbyte och namnserverbyte

Transfer, ägarbyte och namnserverbyte är, som du ser, alltså tre helt olika saker. Du kan t.ex. genomföra ett namnserverbyte utan att för den sakens skull behöva byta registrar eller ägaruppgifter. Det går också att byta registrar utan att byta varken ägaruppgifter eller namnservrar.

Att flytta domän är enklare än vad du kanske tror

Reglerna för vad som gäller när man flyttar en generisk toppdomän bestäms av ICANN, och alla registrarer måste följa dessa regler. Men en flytt av domän behöver ändå inte bli så krånglig – och det finns inte heller anledning att vänta med att flytta domänen. Den kvarvarande registerperioden följer nämligen med domännamnet vid flytten.

Om du vill flytta en domän till oss från en annan leverantör så måste du först och främst begära ut Auth-koden från den tidigare leverantören.

NÅGRA KÄNDA VARUMÄRKEN SOM LITAR PÅ OSS

Varumärken

När du vill flytta domän till NMU

Förbered din domän för flytten

Du behöver bland annat ta en backup av allt innehåll som du vill behålla innan du flyttar domänen:, t.ex. din:

 • Hemsida
 • Databas
 • Mail

Det är nämligen bara domännamnet som flyttas, allt innehåll måste därför flyttas för hand.

Kontakta din nuvarande leverantör och be om Auth-koden

Innan du börjar flytta en generisk toppdomän till en annan registrar så behövs det några förberedelser.

Kontakta din nuvarande registrar om du behöver ändra något.

 • Kontrollera att domänen är upplåst och att dess status står som OK. Du kan kontrollera detta i WHOIS på whois.icann.org.
 • Kontrollera att du har åtkomst till domänens registrerade e-postadress. Uppdatera den vid behov.
 • Be din nuvarande registrar att skicka dig flyttkoden (Auth-ID).

Vi vill än en gång påminna dig om att du, innan du flyttar domänen, alltid måste ta en backup av allt innehåll som du vill behålla. Så som t.ex. din hemsida, din databas och din mail. Kom också ihåg att det bara är domännamnet som flyttas vid en flytt av domän. Allt innehåll måste därför flyttas för hand.

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34

NMU Group – en domänregistrar att lita på

Eftersom Internet ständigt förändras så är det värdefullt att ha tillgång till en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en trygg och säker flytt av din domän från din nuvarande registrar till oss.

Ett domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och därmed också en otroligt viktig tillgång för ett företag.

 • Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har därför aldrig varit viktigare.
 • Att ha rätt domänregistrar som förvaltar din domän på bästa sätt har därför heller aldrig varit viktigare.

Kontakta oss om du vill ha hjälp att flytta domän.