NMU

INTERVJU MED EVA FRÖLICH, GRUNDARE AV FROBBIT

Hur hamnade du i domännamnsbranschen?

Jag började min karriär på dåvarande Televerket (numera TeliaSonera) och det var när direktval i fast telefoni exploderade. Så jag började med nummerplanering för direktval på Televerket och när Post-och Telestyrelsen (PTS) sedan startade sin verksamhet 1993 så började jag där som nummerplanerare. EU-kommissionen höll då på med en standard som de kallade X.400 och som skulle vara domäner fast med en grund i hur nummerplanering inom telefoni fungerade, jag representerade PTS i de diskussionerna inom ITU och andra internationella organ. Den standarden blev inte långlivad och i Sverige bildades rätt snart en arbetsgrupp AG12 som diskuterade domännamn på Internet. När Stiftelsen för Internetinfrastruktur och NIC-SE bildades 1997 blev jag rekryterad till NIC-SE för att dra igång och resten är historia som det brukar heta.

Hur tycker du att branschen har förändrats sedan början?

Oj, det är inte samma bransch! På den tiden var det ostrukturerat och med drag av high-chaparall. Toppdomänen .se hade ett regelverk för vem som fick registrera en domän som var ihåligt som en schweizerost och som utnyttjades av domänskojare hej vilt. Jag stred hårt internt i NIC-SE /IIS för att släppa registreringen fritt till ett först-till-kvarnen system som .com/.net/.org hade och att istället för att vid registreringstillfället försöka avgöra vem som hade ”mest rätt” till ett domännamn så skulle man gå till efterprövning. Det var inte förrän jag slutade på NIC-SE som styrelsen insåg att det var vägen att gå.

Det blev också ramaskri när NIC-SE skickade ut de första fakturorna för att folk skulle betala en årsavgift för sitt domännamn. Det hade varit gratis tidigare och det fanns en uppfattning att allt på Internet skulle vara gratis. Bland gemene man fanns då inte förståelse för att det kostar att driva Internet.

Vad tycker du att man som kund bör tänka på när man registrera domännamn?

Se till att använda en seriös företag som erbjuder domännamn. Ett företag dit du kan ringa och få personlig service och på ett språk som du är bekväm med. Se till att ditt domännamn registreras i ditt namn och med dina uppgifter. Kräv gärna att få se den informationen från den du köper dina domäner från. Det kan vara värt att betala några kronor mer för att du ska känna dig trygg att inget händer med ditt domännamn. Var lika noga när du handlar upp dina domännamn som när du handlar upp ett varumärke och säkerställ att enbart personer med relevant kunskap och som du litar på får hantera din DNS.

Det roligaste domännamnet du har registrerat?

Oj! Jag måste nog nämna två. Dels ett (som jag inte kommer ihåg) men som hade maxantalet tillåtna tecken, 64 st. Sen fick jag också förmånen att registrera det första tecknet på jiddish när det blev möjligt.

Vad är det roligaste/mest intressanta du har varit med om under alla år?

Den avgjort roligaste kommentaren var när NIC-SE skickade ut fakturor för att folk skulle börja betala för sina domännamn. Vi blev nerringda av folk som undrade var det var för skojeri och varför något som alltid varit gratis helt plötsligt skulle börja kosta pengar. En dag ringde det en äldre herre som inte hade någon som helst förståelse för varför företaget skulle ha en domän och ville jag skulle förklara vad den var bra för. Jag förklarade mail och web och försökte med att det var kanske någon på teknikavdelningen som använde det. Nej, det kunde han inte tänka sig de skulle ju jobba på dagarna! Så efter 45 minuter så kom slutkommentaren angående web från herren som gjorde att jag såg slaget förlorat och samtalet avslutades – Tror du jag har tid att sitta och titta på TV på dagarna när jag ska jobba!

Vad vill du säga till alla Frobbits kunder som kommer att flytta till NMU?

Med NMU kommer ni få en minst lika bra tjänst som ni har haft med Frobbit! De har personlig service, är tekniskt kunniga och är seriösa.

Vad tänker du göra nu av din tid?

Jag faller för 65-årsstrecket och ska bli pensionär. Tänker att jag ska se om jag kan leva efter devisen Carpe Diem, mina vänner tror inte det utan ger mig några månader tills jag hittat nåt nytt att engagera mig i. Men i skrivande stund har jag ett vitt blad framför mig för första gången i mitt liv så det ska bli mycket spännande att se vart det bär.