NMU

IP

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

IP adress

IP eller IP adress (Internet Protocol address) är ett nummer som används som en form av adress på Internet med syftet att information som skickas mellan olika enheter ska komma fram till rätt mottagare.

IP-adressen identifierar normalt en viss dator (eller annan apparat), samtidigt som adressens första del visar till vilket nätverk datorn är kopplad.

När du surfar på nätet så skriver du oftast in ett domännamn i adressfältet och kommer inte alls i kontakt med själva IP-adresseringen. Men bakom kulisserna sker all din kommunikation med hjälp av just IP-adresser.

Vad är en IP-adress?

Varje enhet som är ansluten till ett nätverk har en unik IP-adress. Det är dessa adresser som identifierar enheterna och det är tack vare IP-numren som Internet överhuvudtaget fungerar.

En IP-adress består av fyra tal, som var och en innehåller en till tre siffror, med en enda punkt mellan varje nummer eller grupp av siffror. Var och en av de fyra siffrorna kan variera från 0 till 255.

Här är ett exempel på hur en IP-adress kan se ut:

  • 193.14.90.14.

Denna grupp av fyra nummer är nyckeln som ger dig möjlighet att skicka och hämta data över olika Internet-anslutningar. Utan detta numeriska protokoll så skulle möjligheten att skicka och ta emot data via World Wide Web vara omöjligt.

IPv4

Det protokoll som använts sedan Internet slog igenom kallas IPv4 (Internet Protocol version 4) och är uppbyggt av 32 bitar, vilket betyder att antalet adresser är begränsat till 2 upphöjt till 32, eller lite mer än 4 miljarder olika adresser.

Med ett ökat antal användare på nätet, samtidigt som både persondatorer, mobiltelefoner och till och med hushållselektronik nu kan kopplas till Internet så börjar IPv4-adresserna ta slut. Därför har man tagit fram en ny IP version.

Inom de närmaste 5-10 åren kommer de flesta företag, organisationer och operatörer gå över till den nya standarden, IPv6, som har stöd för ett i princip obegränsat antal IP-adresser.

För privatanvändare så väntas övergången ske relativt smärtfritt utan krav på att uppgradera varken hårdvara eller mjukvara, om man använder en någorlunda modern dator och ett uppdaterat operativsystem.

IPv4 kommer dock att fungera parallellt med IPv6 under en lång tid framöver.

Dynamisk eller statisk IP-adress

En IP-adress kan vara dynamisk eller statisk.

En dynamisk IP-adress tilldelas via en server hos Internetoperatören och adressen kan ändras vid varje uppkopplingstillfälle.

En statisk IP-adress är alltid samma. Man kallar det för en fast IP-adress.

De flesta svenska Internetoperatörer (Telia, Tele2, Com Hem, Spray, m.fl.) använder endast dynamiska IP-adresser till privatpersoner. En sådan IP-adress kan därmed tillhöra flera olika personer, från olika delar av landet, från en dag till en annan.

Det finns dock några få operatörer som ger ut statiska IP-adresser (Bredbandsbolaget/Glocalnet i vissa områden, Bahnhof, Rix Telecom, Net at Once, AllTele och Universal Telecom).

NMU Group skyddar din IP-adress/ditt domännamn

Cyberrymden är ett universum som till synes är utan ände när det gäller möjligheter att marknadsföra sitt varumärke, men det är samtidigt en kanal som skapar aldrig sinande möjligheter för cybertjuvar att skapa badwill, missbruka, eller utnyttja etablerade namn och varumärken för själviska syften.

Erfarenheten visar att passivitet att bevaka sitt varumärke online kan leda till skadat anseende och medföra höga kostnader.

Vår expert på monitoring brinner för allt som har med skydd av immateriella rättigheter online att göra och har erfarenhet av att skräddarsy lösningar för bolag från olika branscher med olika typer av problematik

Hör av dig till oss på NMU Group om du har frågor rörande varumärke, domännamn och IP.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL ANDERSSON

Domänrådgivare

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34