NMU

KÖPA DOMÄNER

Köpa domäner hör till de viktigaste stegen för att göra ditt företag, din organisation eller ditt varumärke – eller varför inte dig själv – synlig och tillgänglig på Internet.

KÖPA DOMÄNER FÖR DITT FÖRETAG, ORGANISATION ELLER VARUMÄRKE

En av de viktigaste marknadskanalerna för din verksamhet är din webbsajt. Därmed så blir vikten av att ha rätt domännamn för din verksamhet eller för ditt/dina varumärken enorm.

HUR GÖR JAG FÖR ATT KÖPA DOMÄNER?

Välj och köp domäner med omsorg. Eftersom det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över så kan det vara en bra idé att fundera ut ett så unikt och specifikt namn som möjligt när du skall köpa din domän.

Kontrollera sedan att den önskade domänen är ledig. Om den är det så kan du gå vidare och genomföra köpet.

Köp en domän hos en ackrediterad återförsäljare, en så kallad domännamnsregistrator eller registrar.

Återförsäljarna/registrarerna erbjuder olika nationella och/eller generiska domännamn som kan du kan köpa, såsom:

.se
.no
.eu
.nu
.com
.net

När du köper en domän registreras domännamnet i en katalog som består av världens alla domännamn, samt vilka datorer (och servrar) de pekar till.

Du kan i vissa fall även köpa en upptagen domän. Processen att köpa ett upptaget domännamn kallas dock förvärv.

HUR DU GÅR TILLVÄGA FÖR ATT KÖPA DOMÄNER

Några tips på hur du köper domäner och vad som är viktigt att tänka på.

Köpa domän:

Börja med att kontrollera om domänen som du vill köpa är ledig.
Om domänen är ledig så kan du sedan köpa den hos en återförsäljare.
När du väl har valt återförsäljare så genomför du köpet av den önskade domänen på återförsäljarens webbplats.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKALL KÖPA DOMÄNER

Som privatperson så vill du kanske bara köpa en enda domän, för ditt privata bruk. Om du representerar ett företag, så kan det gälla köp av hundratals domäner. Men oavsett vilket, så finns det några saker du kan tänka på när du skall köpa domän.

Använd alltid en och samma e-postadress, gärna en opersonlig e-postadress, för alla ärenden som har med domänen att göra. Annars är det lätt att viktig information försvinner när en person slutar eller om du byter personlig e-postadress.
Kontrollera att den återförsäljare som du använder finns registrerad som registrar.
Se också till att återförsäljaren som du använder verkligen registrerar domännamnet på dig och inte på sig själv. Det är inte ett jättevanligt problem numera men det har förekommit tidigare. Seriösa återförsäljare registrerar alltid domännamnet på den kund som har gjort beställningen.
Tänk efter före och ha framtiden i åtanke.
Vilka behov av nya domännamn har du i framtiden?
Kan det finnas behov av att registrera ytterligare domännamn redan nu?
Kanske vill du skapa fler sajter eller andra sidor som kräver ett eget domännamn?
Kanske vill du registrera ditt företag eller ditt varumärke på flera olika toppdomäner?
(t.ex. .se, .no och .dk eller .se och .eu).
Fundera på om ditt namn, företag eller organisation lätt skulle kunna stavas fel. Köp domän för vanliga felstavade versioner av ditt domännamn är ett alternativ som gör att du slipper risken för att någon registrerar ditt namn, med en något annorlunda stavning, för att göra intrång på ditt domännamn.

LÅT OSS PÅ NMU GROUP TA HAND OM ER DOMÄNREGISTRERING

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.
Eftersom Internet ständigt förändras är det en värdefull tillgång att ha en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.
Att inte arbeta proaktivt med sin domännamnsportfölj utan i efterhand bevisa sin rätt ökar era kostnader långt mer än det tiodubbla. Hela konceptet med ”gör-det-själv” är att ansvaret helt och hållet vilar på er som kund. Dessutom ökar risken markant för ”man-in-the-middle” attacker med stor skada och kostnader som följd.
Vi arbetar med domännamn ur ett PR, IP och IT perspektiv, vilket hjälper oss att se helheten.
Vi sätter domännamn, marknadsföring, varumärke, juridik och teknik i sitt rätta sammanhang. Detta resulterar i att vi inte bara vet vad som ska göras, men även i vilken ordning det ska göras.
Vi kallar detta PRIPIT®.
Låt oss hjälpa er att köpa domäner.