NMU

Köpa domännamn

Köp domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Köpa ett domännamn

Köpa domännamn är ett av de viktigare stegen som du kan ta för att göra ditt företag, din organisation eller ditt varumärke – eller dig själv – synligt på Internet.

Ditt domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna för din verksamhet och därmed så är det en otroligt viktig tillgång. Att ha rätt domännamn för din verksamhet eller för ditt/dina varumärken har därför aldrig varit viktigare.

Även om många webbhotell erbjuder paketlösningar där både lagringsutrymme, e-posthantering och domännamns-registrering ingår så behöver du inte ha en webbplats eller en blogg för att registrera ett domännamn.

Om du redan har en hemsida så finns det ingenting som hindrar att du kan registrera ytterligare domännamn om du så vill.

Hur gör jag för att köpa domännamn?

Välj och köp domännamn med omsorg. Eftersom det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över så kan det vara en bra idé att fundera ut ett så unikt och specifikt namn som möjligt för just din domän.
Kontrollera sedan att det önskade domännamnet är ledigt. Om det är det så kan du genomföra köpet och registrera domännamnet hos en ackrediterad återförsäljare, en så kallad domännamnsregistrator eller registrar.
Många webbhotell är återförsäljare av domännamn, men det finns också andra registrar, exempelvis konsult- eller advokatbyråer.
Återförsäljarna/registrarna erbjuder olika nationella och/eller generiska domännamn som du kan köpa, såsom: .eu, .nu, .com, .org, .net.
Självfallet så kan du också alltid, under förutsättning att det fortfarande är ledigt, köpa domännamn under .se.
När du köper ett domännamn så registreras det i en katalog som består av världens alla domännamn, samt vilka datorer (och servrar) de pekar till.

Hur du går tillväga för att köpa ett domännamn

Några tips på hur du köper domännamn och vad som är viktigt att tänka på när du registrar domän.

  • Börja med att kolla om domännamnet som du vill köpa är ledigt.
  • Om domännamnet är ledigt så kan du sedan köpa det hos en återförsäljare.
  • När du väl har valt återförsäljare så genomför du köpet av det önskade domännamnet på återförsäljarens webbplats.

Att tänka på när du skall köpa ett domännamn

Många företag köper ett domännamn för företagets hemsida. Vid sidan av det så kan de också ha köpt andra domännamn. T.ex. för olika produkter, tjänster eller varumärken som företaget erbjuder.

Oavsett om du, som privatperson, bara vill köpa ett enda domännamn för ditt privata bruk eller representerar ett företag med hundratals registrerade domännamn så finns det några saker du kan tänka på för att underlätta köp och hantering av domännamn.

  • Använd alltid en och samma e-postadress, gärna en opersonlig e-postadress, för alla ärenden som har med domännamnet att göra. Annars är det lätt att information försvinner så fort en person slutar eller om du byter personlig e-postadress.
  • Kontrollera att den återförsäljare som du använder finns registrerad som registrar.
  • Se också till att återförsäljaren som du använder verkligen registrar domännamnet på dig och inte på sig själv. Det är inte ett jättevanligt problem numera men det har förekommit tidigare. Seriösa återförsäljare registrar alltid domännamnet på den kund som har gjort beställningen.
  • Tänk framåt. Vilka behov av nya domännamn har du i framtiden och kan det finnas behov av att registrera ytterligare domännamn redan nu? Kanske vill du skapa fler sajter eller andra sidor som kräver ett eget domännamn?
  • Fundera på om ditt namn, företag eller organisation lätt skulle kunna stavas fel. I så fall kan du överväga att även registrera felstavade versioner av ditt domännamn. Då slipper du risken för felstavade registreringar där någon annan registrar ditt namn, fast med en något annorlunda stavning.

Låt oss på NMU Group ta hand om er domänregistrering

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.

Eftersom Internet ständigt förändras är det en värdefull tillgång att ha en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.

Att inte arbeta proaktivt med sin domännamnsportfölj utan i efterhand bevisa sin rätt ökar era kostnader långt mer än det tiodubbla.

Hela konceptet med ”gör-det-själv” är att ansvaret helt och hållet vilar på er som kund. Dessutom ökar risken markant för ”man-in-the-middle” attacker med stor skada och kostnader som följd.

Vi arbetar med domännamn ur ett PR, IP och IT perspektiv, vilket hjälper oss att se helheten.

Vi sätter domännamn, marknadsföring, varumärke, juridik och teknik i sitt rätta sammanhang. Detta resulterar i att vi inte bara vet vad som ska göras, men även i vilken ordning det ska göras.

Vi kallar detta PRIPIT®.

Låt oss hjälpa er att köpa domännamn.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL ANDERSSON

Domänrådgivare

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34