NMU

KÖP EN DOMÄN

Köpa en domän är ett av de viktigaste stegen som du kan ta för att göra ditt företag, din organisation, ditt varumärke – eller dig själv – synlig och tillgänglig på Internet.

KÖP DOMÄNER

En av de viktigaste marknadskanalerna för din verksamhet är ditt domännamn. Därmed så är rätt domännamn för din verksamhet eller för ditt/dina varumärken en otroligt viktig tillgång.

Även om många webbhotell erbjuder paketlösningar där både lagringsutrymme, e-posthantering och domännamns-registrering ingår så behöver du inte ha en webbplats eller en blogg för att registrera ett domännamn. Och om du redan har en hemsida, så finns det ingenting som hindrar att du registrar ytterligare domännamn om du så vill.

HUR GÖR JAG FÖR ATT KÖPA EN DOMÄN?

Välj och köp domäner med omsorg.

Eftersom det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över så kan det vara en bra idé att fundera ut ett så unikt och specifikt namn som möjligt för din domän.

Kontrollera sedan att det önskade domännamnet är ledigt. Om det är det så kan du gå vidare och genomföra köpet.

Köp en domän hos en ackrediterad återförsäljare, en så kallad domännamnsregistrator eller registrar.

Många webbhotell är återförsäljare av domännamn, men det finns också andra registrar, exempelvis konsult- eller advokatbyråer.

Återförsäljarna/registrarna erbjuder olika nationella och/eller generiska domännamn som du kan köpa, såsom:

.se
.no
.eu
.nu
.com
.net
När du köper en domän så registreras domännamnet i en katalog som består av världens alla domännamn, samt vilka datorer (och servrar) de pekar till.

Du kan i vissa fall även köpa en upptagen domän. Processen att köpa ett upptaget domännamn kallas förvärv.

HUR DU GÅR TILLVÄGA FÖR ATT KÖPA EN DOMÄN

Några tips på hur du köper domännamn och vad som är viktigt att tänka på när du registrar domän.

Börja med att kolla om domänen som du vill köpa är ledig.
Om domännamnet är ledigt så kan du sedan köpa det hos en återförsäljare.
När du väl har valt återförsäljare så genomför du köpet av det önskade domännamnet på återförsäljarens webbplats.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKALL KÖPA EN DOMÄN

De flesta företag börjar med att köpa en domän för företagets hemsida. Vid sidan av det så kan de dock vilja köpa flera domännamn. T.ex. för olika produkter, tjänster eller varumärken som företaget erbjuder.

Oavsett om du, som privatperson, bara vill köpa ett enda domännamn för ditt privata bruk eller representerar ett företag med hundratals registrerade domäner så finns det några saker du kan tänka på för att underlätta köp och hantering av domäner.

Använd alltid en och samma e-postadress, gärna en opersonlig e-postadress, för alla ärenden som har med domänen att göra. Annars är det lätt att viktig information försvinner när en person slutar eller om du byter personlig e-postadress.
Kontrollera att den återförsäljare som du använder finns registrerad som registrar.
Se också till att återförsäljaren som du använder verkligen registrar domännamnet på dig och inte på sig själv. Det är inte ett jättevanligt problem numera men det har förekommit tidigare. Seriösa återförsäljare registrar alltid domännamnet på den kund som har gjort beställningen.
Tänk efter före och ha framtiden i åtanke.

Vilka behov av nya domännamn har du i framtiden?
Kan det finnas behov av att registrera ytterligare domännamn redan nu?
Kanske vill du skapa fler sajter eller andra sidor som kräver ett eget domännamn?
Kanske vill du registrera ditt företag eller ditt varumärke på flera olika toppdomäner?
(t.ex. .se, .no, .dk eller .se och .eu).

Fundera på om ditt namn, ditt företag eller din organisation lätt skulle kunna stavas fel. I så fall kan du överväga att även registrera felstavade versioner av ditt domännamn. Då slipper du risken för felstavade registreringar där någon annan registrar ditt namn, fast med en något annorlunda stavning.

LÅT OSS PÅ NMU GROUP TA HAND OM ER DOMÄNREGISTRERING

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.
Eftersom Internet ständigt förändras är det en värdefull tillgång att ha en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.
Att inte arbeta proaktivt med sin domännamnsportfölj utan i efterhand bevisa sin rätt ökar era kostnader långt mer än det tiodubbla. Hela konceptet med ”gör-det-själv” är att ansvaret helt och hållet vilar på er som kund. Dessutom ökar risken markant för ”man-in-the-middle” attacker med stor skada och kostnader som följd.
Vi arbetar med domännamn ur ett PR, IP och IT perspektiv, vilket hjälper oss att se helheten.
Vi sätter domännamn, marknadsföring, varumärke, juridik och teknik i sitt rätta sammanhang.
Detta resulterar i att vi inte bara vet vad som ska göras, men även i vilken ordning det ska göras.
Vi kallar detta PRIPIT®.

– Låt oss hjälpa er att köpa en domän.