NMU

Registrera domännamn

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Registrera ett domännamn

Registrera domännamn är ett viktigt steg för att göra ditt företag, din organisation eller ditt varumärke synligt på Internet.

Ditt domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna för din verksamhet och är därmed en otroligt viktig tillgång. Det har därför aldrig varit viktigare att ha rätt domännamn för din verksamhet. Eller för ditt/dina varumärken.

Även om många webbhotell erbjuder paketlösningar där både lagringsutrymme, e-posthantering och domännamns-registrering ingår så behöver du inte ha en webbplats eller en blogg för att registrera domännamn. Även om du redan har en hemsida så kan du registrera ytterligare domännamn om du så vill.

Vad innebär det att registrera domännamn?

För att registrera domännamn så vänder du dig till en ackrediterad återförsäljare, en så kallad registrar.

Kortfattat så kan man säga att det som händer när du registrar ett domännamn är att det skapas ett nytt namn i en katalog som består av världens alla domännamn, samt vilka datorer (och servrar) de pekar till.

Många webbhotell är återförsäljare av domännamn, men det finns också andra registrar, exempelvis konsult- eller advokatbyråer.

Återförsäljarna/registrarna erbjuder olika nationella och/eller generiska domännamn som kan registreras, såsom: .eu, .nu, .com, .org, .net.

Självfallet så kan du också alltid registrera domännamn .se.

Hur du går tillväga för att registrera domännamn

För att registrera ett domännamn behöver du gå igenom några enkla steg.

 • Börja med att kolla om domännamnet som du vill registrera är ledigt
 • Om domännamnet är ledigt så kan du sedan registrera den hos en återförsäljare
 • När du väl har valt återförsäljare så genomför du registreringen av det önskade domännamnet på återförsäljarens webbplats

Om du inte skulle bli nöjd med den återförsäljare som du har valt så kan du när som helst byta.

För att byta återförsäljare så gör du så här:

 • Du behöver en auktoriseringskod, vilket är ett slags lösenord som styrker din identitet och förhindrar att obehöriga byter återförsäljare utan ditt godkännande. För att ta reda på var du hittar auktoriseringskoden så kontaktar du din nuvarande återförsäljare.
 • När du har fått tag på din auktoriseringskod så vänder du dig därefter till din nya återförsäljare och be dem hjälpa till med bytet. Du kommer då att bli ombedd att uppge din auktoriseringskod, se ovan.
 • När bytet är genomfört så kommer du att få en bekräftelse från din nya återförsäljare.

Att tänka på när du ska registrera domännamn

Många företag har ett domännamn för företagets hemsida. Vid sidan av det så kan de också ha andra domännamn. T.ex. för olika produkter, tjänster eller varumärken som företaget erbjuder.

Oavsett om du, som privatperson, bara vill använda ett enda domännamn för ditt privata bruk eller representerar ett företag med hundratals registrerade domännamn så finns det några saker du kan tänka på för att underlätta hanteringen av domännamn.

 • Använd alltid en och samma e-postadress, gärna en opersonlig e-postadress, för alla ärenden som har med domännamnet att göra. Annars är det lätt att information försvinner så fort en person slutar eller om du byter personlig e-postadress.
 • Kontrollera att den återförsäljare som du använder finns registrerad som registrar.
 • Se också till att återförsäljaren som du använder verkligen registrar domännamnet på dig och inte på sig själv. Det är inte ett jättevanligt problem numera men det har förekommit tidigare. Seriösa återförsäljare registrar alltid domännamnet på den kund som har gjort beställningen.
 • Tänk framåt. Vilka behov av nya domännamn har du i framtiden och kan det finnas behov av att registrera ytterligare domännamn redan nu? Kanske vill du skapa fler sajter eller andra sidor som kräver ett eget domännamn?
 • Fundera på om ditt namn, företag eller organisation lätt skulle kunna stavas fel. I så fall kan du överväga att även registrera felstavade versioner av ditt domännamn. Då slipper du risken för felstavade registreringar där någon annan registrar ditt namn, fast med en något annorlunda stavning.

Låt oss på NMU Group ta hand om er domänregistrering

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.
Eftersom Internet ständigt förändras är det en värdefull tillgång att ha en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.
Att inte arbeta proaktivt med sin domännamnsportfölj utan i efterhand bevisa sin rätt ökar era kostnader långt mer än det tiodubbla.
Hela konceptet med ”gör-det-själv” är att ansvaret helt och hållet vilar på er som kund. Dessutom ökar risken markant för ”man-in-the-middle” attacker med stor skada och kostnader som följd.
Vi arbetar med domännamn ur ett PR, IP och IT perspektiv, vilket hjälper oss att se helheten.
Vi sätter domännamn, marknadsföring, varumärke, juridik och teknik i sitt rätta sammanhang. Detta resulterar i att vi inte bara vet vad som ska göras, men även i vilken ordning det ska göras.
Vi kallar detta PRIPIT®.
Låt oss hjälpa er att registrera domännamn.
VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR ATT REGISTRERA DOMÄNNAMN

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL ANDERSSON

Domänrådgivare

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34