NMU

SÖK DOMÄN

Sök domän och ta reda på vilka domännamn som just nu är lediga, vad de kostar och hur du ska gå tillväga för att registrera dem.

SÖK DOMÄN – REGISTRAR

När du vill registrera ett domännamn så vänder du dig till en godkänd återförsäljare av domäner, en så kallad registrar.
Registraren, som är ett företag eller en organisation, har rättighet att registrera och administrera domännamn samt förnya dem och göra tekniska ändringar.

VILL DU REGISTRERA ETT NYTT DOMÄNNAMN? – SÖK DOMÄN

Att registrera domännamn är ett av de viktigaste stegen för att göra ditt företag, din organisation eller ditt varumärke synligt och tillgängligt på nätet.

En av de viktigaste marknadskanalerna för din verksamhet är din webbsajt. Vikten av att ha rätt domännamn för din verksamhet eller för ditt/dina varumärken är därmed enorm.

För att ta reda på vem som äger en domän kan du göra en så kallad WHOIS-sökning. På nätet finns det ett flertal tjänster som erbjuder just detta.

Med hjälp av en WHOIS-sökning så kan du se kontakt- och ägaruppgifter för ett specifikt domännamn samt om domännamnet är upptaget eller ledigt.

Vill du kolla upp en .se-adress så rekommenderas IIS.se. Du skriver då in adressen som en sökning på ”Lediga domännamn”. Om sidan inte är ledig kommer det upp ett användarnamn.

– Klicka på namnet och följ instruktionerna så kan du se vem som äger domänen.

Vill du kolla upp andra domäner (.nu, .com och så vidare) kan du använda till exempel whois.net.

SÖK DOMÄN – HITTA DET DOMÄNNAMN SOM ÄR BÄST FÖR DIG

Det är viktigt att du väljer och köper dina domäner med omsorg.

Eftersom det idag finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över så kan det till exempel vara en bra idé att fundera ut ett så unikt och specifikt domännamn som möjligt.

Kontrollera även att ditt önskade domännamn är ledigt och se till att köpa din domän hos en ackrediterad återförsäljare, en så kallad domänregistrar.

DOMÄNLEVERANTÖREN HJÄLPER DIG ATT SAMLA DINA DOMÄNER

I samband med att du samlar dina domännamn hos en domänleverantör så hjälper leverantören dig med bland annat:

Identifiering av samtliga domännamn.
Personlig rådgivning.
Gallring av domänportföljen.
DNSSEC på samtliga toppdomäner.
Uppdatering till rätt uppgifter för domännamnen.
Vid behov komplettera med rätt domännamn på rätt marknad.

HUR REGISTRERAR DU ETT DOMÄN?

Med en domänregistrering så menas det att du registrerar en domän för ditt företag, din organisation eller för ditt personliga bruk.

Många webbhotell är återförsäljare av domännamn, men det finns också andra registrarer, exempelvis konsult- eller advokatbyråer där du kan registrera domän.

Återförsäljarna/registrarerna erbjuder olika nationella och/eller generiska domännamn, såsom:

.se
.no
.nu
.com
.net
.eu
Du kan i vissa fall även köpa en upptagen domän. Processen att köpa ett upptaget domännamn kallas förvärv.

LÅT OSS TA HAND OM ERA DOMÄNREGISTRERINGAR

Våra domänexperter, med 20 års erfarenhet, hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.
Eftersom Internet expanderat i raketfart sedan starten så har det resulterat i att många domännamn har blivit upptagna av andra.

Många branschord, uttryck och kombinationer är därför tyvärr redan upptagna.

Skulle du träffa på ett domännamn som du väldigt gärna vill ha, finns dock alltid möjlighet att kontakta innehavaren och försöka köpa loss domännamnet.

Vi hjälper dig att att registrera de domäner som passar bäst för just dig.

– I våra tjänster så ingår även sök domän.