NMU

VEM ÄGER DOMÄNEN

Vem äger domänen? Det är lätt att ta reda på vem som äger en domän genom en så kallad WHOIS-sökning. På nätet finns det ett flertal tjänster som erbjuder just detta.

VEM ÄGER DOMÄNEN OCH HUR TAR JAG REDA PÅ DET?

Med hjälp av en WHOIS-sökning kan du se kontakt- och ägaruppgifter för ett specifikt domännamn samt om domännamnet är upptaget eller ledigt.
Vill du kolla upp en .se-adress så rekommenderas IIS.se. Du skriver då in adressen som en sökning på ”Lediga domännamn”. Om sidan inte är ledig kommer det upp ett användarnamn. Klicka på namnet och följ instruktionerna så kan du se vem som äger domänen.
Vill du kolla upp andra domäner (.nu, .com och så vidare) kan du använda till exempel whois.net.

WHOIS – VEM ÄGER DOMÄNEN?

Varje registrat domännamn behöver ha angivna ägaruppgifter. Ur säkerhetssynpunkt är det väldigt viktigt att dessa ägaruppgifter är korrekta och aktuella. I värsta fall kan fel i ägaruppgifterna leda till att du förlorar ett domännamn.

För att registra och inneha ett domännamn krävs det idag, för de flesta toppdomäner, att uppgifter om ägare (namn), samt adress, email och telefonnummer anges. Om domänerna ägs av ett företag är dessa uppgifter oftast offentliga och går att hitta i registret WHOIS.

För domäner registrade av privatpersoner visas inga uppgifter vid en WHOIS-sökning på .se-domäner. IIS lämnar dock ut uppgifterna om man kontaktar dom via mail eller telefon.

För .com .net .org osv visas uppgifter, men man kan registra via anonymiseringsföretag som då registrar i sitt namn. Det innebär dock att man samtidigt lämnar bort kontrollen över domänen.

VEM ÄGER DOMÄN – INFORMATIONEN MED WHOIS

Även om ägarinformationen för de flesta domäner är dold kan man fortfarande hitta användbar information i WHOIS.

Du kan till exempel se:

när domänen löper ut
domänens flyttstatus
vem som är registrar
vem man ska kontakta vid abuse-frågor
vilka namnservrar som används

VAD ÄR WHOIS? TA REDA PÅ VEM ÄGER DOMÄN

WHOIS är en offentlig katalog där du kan se vem som äger och är ansvarig för en domän eller IP-adress.

Tidigare har det varit möjligt att använda WHOIS för att se vilken person eller organisation som äger domänen, samt ägarens namn, adress, telefonnummer och e-post.

Sedan GDPR trädde i kraft i maj 2018 har dock de flesta uppgifter om vem som äger en domän blivit dolda. Det här är ett tillfälligt beslut medan ICANN bestämmer sig för vilket som är det bästa sättet att följa GDPR när det gäller WHOIS-databasen.

Det betyder att ICANN fortfarande kan besluta att göra delar av denna information offentligt tillgänglig igen i framtiden.

ICANN har bara kontroll över WHOIS-bestämmelser när det gäller gTLD-domäner.

Det finns fortfarande ett antal ccTLD som visar information om ägaren men oftast bara när ägaren är ett företag eller en organisation.

Vilken information som är synlig bestäms av det lokala registry för ccTLD:n.

ÄR DITT ÖNSKADE DOMÄNNAMN UPPTAGET?

Eftersom Internet expanderat i raketfart sedan starten har det resulterat i att många åtråvärda domännamn har blivit upptagna av andra.Många bransch ord, uttryck och kombinationer är därmed tyvärr redan upptagna.

Skulle du träffa på ett domännamn som du väldigt gärna vill ha, finns det dock alltid möjlighet att kontakta innehavaren och försöka köpa loss domännamnet.

Med hjälp av bra förhandling så kan du få tag i det domännamn du vill ha, till rätt pris.

NMU GROUP HJÄLPER DIG MED FÖRVÄRV AV DOMÄNNAMN

NMU Group har stor passion för domännamnsrelaterade tjänster.Vår vision är att vara ett självklart val för starka varumärken och företag som ställer höga krav på leverans och vill ha en enkel och trygg hantering av sin digitala närvaro på Internet.

Vi fakturerar om 6 minuters intervaller och tar därmed betalt för faktiskt arbete. Ett domänförvärv i sig själv brukar sällan ta mer än 1-2 timmar.

Vi tar ingen procentsats på själva köpet av domännamnet, till skillnad från många andra aktörer, vilket håller priserna nere rejält för er som köpare.

Kontakta oss för förvärv av domännamn.

Vi hjälper dig att ta reda på frågor som:

Är domännamnet upptaget? Går det att köpa loss domännamnet? Vem äger domänen?