Hur registrerar jag ett domännamn?

Vad ska jag tänka på när jag gör det?

Vanligtvis vänder man sig till en leverantör för att få hjälp. I dag finns det både gör-det-själv leverantörer och leverantörer där du får hjälp genom hela processen. Vi på NMU är en leverantör som hjälper våra kunder genom hela processen så att de kan fokusera på sitt arbete.

Du kontrollerar om det tilltänkta domännamnet är ledigt i vår Domänsök: https://www.nmugroup.com/domansok/.

TLD = Top Level Domain. Kanske inte alla som vet vad det är. Det är ändelsen på domännamnet: .se, .com, .dk, osv.
Det kan vara bra att känna till då uttrycket förekommer en del i texten nedan.

5 tips från NMU när du ska registrera domännamn:

Namnet

Har du redan spikat namnet på företaget så kan det vara bra att registrera det som ett domännamn. Om inte så försök tänk ut något unikt. Akta bara så att du inte gör intrång på någon annans varumärke. Ur ett SEO-perspektiv kan det vara bra att ha med ord som man söker på Google plus ett beskrivande ord eller geografiskt namn. Exempel: cykelservice.se eller cyklarmalmo.se. Namnen indikerar vad besökaren kan förvänta sig när denne kommer till din sida. Har du ett unikt eller förkortat namn som t.ex. cyse.se eller cykma.se är det svårare att veta vad man kan förvänta sig om man besöker din hemsida.

Tänk också på enkelheten och att namnet ska vara lätt att komma ihåg. Om det är det kommer marknadsföringen i framtiden bli lättare för er. Domännamnet är för många mycket viktigare än själva företagsnamnet, speciellt om man har en e-handel. Med tanke på att fler och fler kompletterar med en e-handel, eller uteslutet kör e-handel, vågar vi påstå att domännamnet är bland de viktigare investeringarna. Därför är det viktigt att det blir rätt från början.

Strategi

Du har kommit fram till ett namn men ser att det bara finns ledigt under t.ex. .se och .nu. Andra viktiga domäner som .com med flera är upptagna. Är din strategi att verka lokalt så fungerar det ypperligt med till exempel .se domänen. Men om målet är att expandera rekommenderar vi att man ser sig om efter ett annat namn. Hittar man ett namn där samtliga TLD’s är lediga rekommenderar vi att man direkt registrerar domänerna på de marknaderna som man vill vara ute på om några år framöver. Risken om man inte gör det är att en lyckosökare registrerar ett viktigt domännamn som du i framtiden vill ha men då tvingas att köpa loss för en stor summa pengar. Det är inte ovanligt att man får köpa loss .se domäner för summor från 10.000 SEK och .com domäner är ofta betydligt dyrare.

I strategin är det viktigt med ett bra skydd. Det skyddar dig från att andra registrerar ert namn och/eller varumärke under en annan TLD och använder de på ett sätt för att skada ert företag eller svärta ner ert rykte. Stavas namnet med å, ä eller ö? I så fall rekommenderar vi att ni även registrerar dessa namnkombinationer för att minimera riskerna för otrevliga överraskningar. Har man ett domännamn som kan delas upp i två ord rekommenderar vi också att man skyddar det med ett bindestreck under de viktigaste TLD’erna för bästa möjliga skydd.

Undvik

Vi har redan nämnt det men nämner det igen: kolla upp så att ingen redan har registrerat det domännamnet som du vill registrera som ett registrerat varumärke. Om det finns registrerat kan du få problem i framtiden. Och det vill du ju inte, du vill ju komma i gång och utveckla din verksamhet. Kontrollera i vilken klass det registrerade varumärket är registrerat i och jämför det med den klassen som du kommer att arbeta inom.

Siffror bör helst undvikas. Vi vet att det finns stora bettingsajter som har det i sina domännamn, och där fungerar det bra eftersom det ofta fyller ett syfte. Ska man till exempel bygga en jämförelsesajt kan det också vara på sin plats med siffror i domännamnet. Men ska man bygga en legitim hemsida för låt säga hudvårdsprodukter kan det i stället sänka trovärdigheten.

Populära uttryck kommer och går. Så försök i största möjliga mån att undvika slanguttryck. Absolut kan det fungera om man har en produktkampanj som riktar sig till en viss målgrupp. Men som huvuddomän skulle vi rekommendera att man satsar på något annat.

Sociala medier

Många glömmer att kontrollera i fall det tilltänkta namnet är ledigt på sociala medier. Kontrollera detta först och registrera sedan domännamnen. På så sätt slipper ni att slösa pengar på domännamn som ni sedan ändå inte kommer att använda.

Gör saker och ting i rätt ordning

Vi har märkt att många först går och registrerar sitt namn och figur hos Patent- och Registreringsverket. När det sedan har blivit godkänt ger man sig ut för att köpa domännamnen som man vill ha. Till sin stora förvåning märker många då att någon redan har registrerat just de domännamnen de tänkte registrera. ”Hur kunde någon ta just de namnen?”, är det många som frågar sig. Det är för att de förfrågningarna som kommer in till PRV är öppna handlingar, och därmed kan alla se vilka förfrågningar som nyligen kommit in. ”Nu ska jag koppla in advokater!”, tänker du nu kanske. Det kan bli en dyr historia. Många gånger är det billigare att förlika och köpa loss domännamnet, även fast man anser sig ha rätt till det utan några kostnader.

Så vårt råd är:
1. Registrera domännamnen
2. Lämna in ansökningar till PRV.

Varför NMU ska hjälpa er med era domännamn:

Att registrera domännamn kan verka enkelt men är i grund och botten något invecklat. Domännamnet är navet till er digitala närvaro, därmed också en av bolagets absolut viktigaste tillgångar. Viktiga tillgångar kräver omsorgsfull behandling. Inte skulle man förvara en värdefull diamant i ett kassaskåp som man köpte på extrapris i mataffären. Vi ser våra kunders domännamn som något extremt värdefullt och hanterar de också därefter. Det är något vi rekommenderar alla att göra. På många bolag finns det däremot inte någon som är anställd som domänförvaltare, utan det landar ofta på någon annans bord. Det är där NMU kommer in i bilden. Vi blir er externa domänförvaltare som förvaltar era viktiga digitala tillgångar som om det vore våra egna tillgångar.

Ta kontakt med oss så bokar vi gärna ett digitalt möte med er för att diskutera hur vi kan hjälpa er till en ännu bättre förvaltning av en av era viktigaste tillgångar – domännamnen.