Tänk på detta innan ni säger upp domännamn.. Del 1

Ska ni rensa i er domänportfölj, eller byta till ett annat namn eller varumärke? Då är det bra att tänka på några saker innan man säger upp ett eller flera domännamn. I värsta fall kan det slå tillbaka med full kraft mot ert bolag och/eller varumärke.

Om ni har haft en aktiv hemsida på ert domännamn så har ni med största sannolikhet samlat på er en del länkar, både in och ut från hemsidan. Det är då vanligt att sökmotorer som Google har indexerat dessa sidor. Det finns verktyg som talar om det s.k. ”osynliga värdet” en viss domän har. Ett sådant verktyg kan ge en indikation på hur många länkar det finns kopplade till domännamnet samt hur pass ”starka” länkarna är.

Det här ”osynliga värdet” är attraktivt för många. Därav är andrahandsmarknaden väldigt stor när det kommer till att registrera domännamn som sägs upp eller inte förnyas. Det är vanligt att man registrerar ett sådant här domännamn för att sedan utnyttja det ”osynliga värdet” som ni har byggt upp. Man gör det helt enkelt för att få ökad synlighet på sökmotorer. Det skulle kunna liknas vid att man tar en genväg.

”Vi bryr oss ändå inte”, kanske ni ändå tänker. Men tänk om det är en av era konkurrenter som registrerar domännamnet? Hade det känts okej? Antagligen inte. Ni har säkert lagt ner tusentals, kanske hundratusentals kronor i marknadsföring som nu sedan er konkurrent drar nytta av.

För att ta ett exempel: McDonalds köper upp Burger King. Skulle McDonalds säga upp alla domännamn som tillhör Burger King? Verkligen inte. De vill inte att någon annan öppnar upp en konkurrerande verksamhet under t.ex. burgerking(.)com.

Vårt tips till er:
Kontrollera domänernas ”osynliga värde” innan ni säger upp dem. Ställ er frågan: ”Är det okej för oss om en konkurrent eller blivande konkurrent äger de här domännamnen?”

Vi hjälper våra kunder att ta fram statistik och sedan därefter en strategi kring hur de ska tänka i sådana här frågor. Har ni frågor om ovan eller något annat som rör domän eller DNS så skriv mer än gärna till oss på contact@nmugroup.com så får ni hjälp av en av våra medarbetare.