NMU

.com

.com är den i särklass mest använda generiska toppdomänen. Domänen uttalas ofta som punkt kom, eller på engelska som dot com, och är därigenom djupt rotad i vårt vardagliga språk.

Vem kan skaffa en .com toppdomän?

Toppdomänen .com (av engelska commercial, ”kommersiell”) var en av de första toppdomänerna och skapades i januari 1985 tillsammans med domänerna .edu, .gov, .mil, .net, .org och .arpa.

  • Domänen .com har idag växt till att vara den odiskutabelt mest använda toppdomänen.
  • Många stora företag, t.ex. multinationella företag och koncerner, har ofta (företagsnamn).com och därutöver olika nationella domäner.

Domänen .com var ursprungligen tänkt för kommersiella syften och vinstinriktade företag men numera finns ingen avgränsning och .com används idag av t.ex. företag, föreningar, privatpersoner, etc.

  • Det finns inga begränsningar för vem som får skaffa en .com-adress.

En .com-toppdomän ger dig ökad internationell räckvidd

Om du väljer att skaffa en .com-toppdomän istället för vår nationella .se-toppdomän så får du därigenom en större internationell räckvidd eftersom många, kanske främst de som är engelskspåkiga, många gånger googlar på varumärke direkt fölt av .com eftersom de är vana att hitta vad de söker efter på det viset.

Om du i din verksamhet har omfattande kontakter med USA – där man inte i särskilt stor utsträckning använder sin egen nationella toppdomän (.us) utan mestadels använder någon av de generiska toppdomänerna (.com, .net, .org, etc) – så kan det vara en fördel att ha ett domännamn med toppdomänen .com.

  • Du blir helt enkelt lättare att hitta för engelskspråkiga/amerikanska kunder.

NÅGRA KÄNDA VARUMÄRKEN SOM LITAR PÅ OSS

Varumärken

Finns det några risker förknippat med att ha en .com toppdomän?

Rent generellt sett så finns det egentligen bara fördelar med att ha en .com-toppdomän (se ovan).

En hake när det gäller toppdomänen .com är dock att USA:s regering anser sig äga denna toppdomän. Det förekommer därför dessvärre ibland att USA:s regering tar över domäner som ägs av utlänningar.

  • Detta bryter mot USA:s lagar, såsom t.ex. lagar om copyright.

Det händer kanske inte särskilt ofta att USA:s regering går in och tar över en domän, men om man skulle drabbas av det så är det extremt förargligt och också en stor olägenhet för den egna verksamheten.

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34

NMU Group förvaltar ditt domännamn

När ni ska köpa/registrera en domän, så gäller det att hitta ett unikt namn för just er domän som ingen annan redan har registrerat.

Dessutom så bör ni säkra upp de olika toppdomänerna för länder eller geografiska områden där ni har er verksamhet.

Våra domänexperter, med 25 års erfarenhet, hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn – på rätt marknad – för just er verksamhet.

Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Vi hjälper er eller era kunder med domännamn och den generiska toppdomänen .com.