NMU

Domänregistrar

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.

Domänregistrar av olika domäner

Domänregistrar är en godkänd återförsäljare av olika typer av domäner som erbjuder registrering av dessa till slutanvändare.

Registraren, som är ett företag eller en organisation, har dessutom rättighet att administrera domännamn och till exempel registrera, förnya samt göra tekniska ändringar.

Vad är registry, registrar och registrant?

När man registrerar en domän så är alltid tre parter inblandade:

  • registry
  • registrar
  • registrant

Registry
Registry är ett företag eller en organisation som förvaltar en toppdomän. De bestämmer riktlinjer, hanterar registreringar, skapar domännamnsförlängningar och zonfiler samt arbetar med registrarer för att sälja domännamn till allmänheten.

Ett registry kan förvalta flera toppdomäner, t.ex. VeriSign för .com och .net, eller en enda toppdomän som t.ex. SIDN för .nl.

Flertalet av registries erbjuder inte registrering av domäner direkt till slutanvändare, utan endast via en godkänd registrar.

Registrar
En registrar är mellanhanden, d.v.s. en godkänd återförsäljare som kan registrera domäner hos ett registry på uppdrag av en registrant. Olika registrarer är återförsäljare av olika domäner. De kan till exempel erbjuda generiska toppdomäner som .com, .net och .org eller nationella toppdomäner som till exempel .se, .no, .fi och .eu.

NMU Group är registrar för bland annat .se och .nu.

Registrant
En registrant är personen eller företaget som har ett domännamn registrerat. Det är kort sagt ägaren till en domän. Denna person eller enhet har rätten att använda domänen till sin hemsida och e-post så länge de betalar den årliga domänavgiften. Registranten kan hantera sitt domännamn via sin registrar.

Det finns dessutom något som kallas vidareförsäljare.

En vidaresäljare är ett företag som erbjuder registrering av domäner, men som inte själv är en godkänd registrar. En vidaresäljare måste därför registrera domäner via en registrar istället för direkt hos registry.

Att registrera domän

Det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över, men trots detta så finns det fortfarande ett enormt antal kvar att välja bland.

När du väl har bestämt dig för att köpa/registrera en domän så gäller det därmed att hitta ett unikt namn för just din domän, någonting som ingen annan redan har tagit.

Det kan också vara en god idé att undersöka den domän som du överväger att köpa beträffande flera olika, lämpliga och aktuella toppdomäner så att du kan vara säker på att ingen annan kan inkräkta på ditt varumärkes eller företags närvaro online.

Om du planerar att registrera en domän som kan felstavas av människor som inte har sett domänen nedskriven så är ett tips att registrera flera domäner, utöver din korrekta domän, där stavningen är lite fel.

På så sätt täcker du upp eventuella felstavningar och säkerställer att en besökare kommer till rätt ställe.

NMU Group – en domänregistrar att lita på

Eftersom Internet ständigt förändras är det en värdefull tillgång att ha en dedikerad personlig rådgivare som håller er ajour med det senaste och hjälper er att få en helhetsbild.

Våra domänexperter med 20 års erfarenhet hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn på rätt marknad för era viktiga lydelser.

Domännamn är idag en av de viktigaste marknadskanalerna och en otroligt viktig tillgång.
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har därför aldrig varit viktigare.

Kontakta oss för allt rörande domäner, domänregistrering och domänregistrar.

VÅRT ÅTAGANDE

GLOBAL DOMÄNREGISTRERING

GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING

PERSONLIG RÅDGIVNING

PERSONLIG
RÅDGIVNING

DNSSEC PÅ SAMTLIGA TOPPDOMÄNER

DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER

TEKNISK SUPPORT MED DIREKT ÅTGÄRD

TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD

REGISTRAR FÖR SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN

RÄTT DOMÄNNAMN PÅ RÄTT MARKNAD

RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD

LOKAL NÄRVARO

LOKAL
NÄRVARO

LOKAL NÄRVARO

OSLAGBARA
VILLKOR

KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNREGISTRAR

Domännamn

PONTUS HARVIGSSON

Senior Client Manager

pontus.h@nmugroup.com
0735 – 16 00 35

Domän

ADAM SJÖLUND

Domänrådgivare

adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36

Domäner

DANIEL ANDERSSON

Domänrådgivare

daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37

toppdomän

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34