NMU

.eu

.eu är den officiella toppdomänen för Europeiska unionen. Det här är toppdomänen för dig i EU som vänder dig till aktörer, marknader eller målgrupper inom EU.

Toppdomän .eu, ursprung och användning

Innan EU fick en egen toppdomän så användes tidigare subdomänen .eu.int för EU och Europaparlamentet men den är numera ersatt med .eu.

  • I en digital värld i ständig förändring har behovet att mildra behörighetskraven för registreringar av .eu-domänen uppstått för att det skall gynna inte bara organisationer och företag utan också så många medborgare som möjligt.
  • Framför allt så har man velat underlätta för unga, men också för små- och medelstora företag samt icke-statliga organisationer.
  • Om ett domännamn eller en internetsida ansågs vara kränkande, rasistiskt eller hota allmän säkerhet så ville man t.ex. även stärka kriterierna för att, med hänvisning till rättsstatsprincipens skydd, kunna blockera den.

Vilka är fördelarna med en .eu domän?

Man hoppas att domännamnet .eu skall främja den digitala inre marknaden genom att stärka en digital europeisk identitet och uppmuntra till gränsöverskridande nätverksamhet.

Fördelarna för EU-medborgare är att toppdomänen .eu är ett ställe i cyberrymden där deras rättigheter som konsumenter och individer styrs av europeiska regler och normer.

Fördelarna för företag är att en .eu-sajt förstärker deras synlighet på nätet, både inom EU:s inre marknad och globalt sett.

Du kan även få en eu-domän med icke-latinska skrivtecken.

NÅGRA KÄNDA VARUMÄRKEN SOM LITAR PÅ OSS

Varumärken

Domänen .eu är för alla

Toppdomänen .eu är den åttonde största domänen på internet och hade mer än 3,8 miljoner registreringar under 2017. Den här domänen signalerar att du vänder dig till en specifik målgrupp eller EU:s innre marknad.

Vem kan ansöka om .eu?

Du kan registrera ett .eu-, .ею- eller .ευ-domännamn om du uppfyller följande kriterier:

  • Du är en enskild individ som bor i en av EU:s medlemsstater (eller i Island, Liechtenstein eller Norge) eller är medborgare i en av EU:s medlemsstater. För EU-medborgare så gäller det oavsett bostadsort.
  • Du representerar en organisation som är etablerad i en av EU:s medlemsstater (eller i Island, Liechtenstein eller Norge).
  • Företag som etablerats i en medlemsstat eller ett tredjeland som är medlem i EES.

RAFAL JOHANSSON

Senior Client Manager

rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34

NMU Group förvaltar ditt domännamn

När ni ska köpa/registrera en domän, så gäller det att hitta ett unikt namn för just er domän som ingen annan redan har registrerat.

Dessutom så bör ni säkra upp de olika toppdomänerna för länder eller geografiska områden där ni har er verksamhet.

Våra domänexperter, med 20 års erfarenhet, hjälper er att göra en nulägesanalys av era behov och förutsättningar och hjälper er sedan att registrera rätt domännamn – på rätt marknad – för just er verksamhet.

Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Vi hjälper er eller era kunder med domännamn och den generiska toppdomänen .eu.